menu Home

Zgodovina


Pogled nazaj

Vse pravljice se začnejo z nekoč … in vse v njih je res.
Torej: bilo je nekoč, pred … leti.
Bili so kantavtorji, odlični, a brez svojega festivala. Razdrobljeni so se utapljali v poplavi estradne muzike! In malo so furali safer, bi rekel Ntoko.
Potem pa ti pride poletje, Petkovškovo nabrežje. Leto 2000. In Ksenija Jus, ki si za malo denarja in z organizatorsko spretnostjo ob baru Čarli-Charlie ob Ljubljanici izmisli Kanta-fest, na katerem so se v prestolnici od prvega avgustovskega ponedeljka do petka izmenjavali različni glasbeni ustvarjalci (med njimi Andraž Polič, Peter Andrej, Dušan Hedl itd.).
Kasneje (2003) je Peter lepi ideji o festivalskem druženju pesnikov in kant-avtorjev, ki je bila v »ozračju« še od sedemdesetih, dodal še »pogon in volan«, da je festival krenil, ne da bi zapeljal v jarek. Kanta-fest je postal Kantfest.
Aprila 2003 se je zgodil prvi Kantfest pod okriljem Cezama – centra za mlade Ruše v koprodukciji s klubom KU-KU. Ob tem je izstrelil tudi prvo ploščo, na kateri so: Ksenija Jus, Jernej Mažgon, Damir Knez, Vasja Eigner, duo Tomi Lorber & Vojko Hlupič, Tadej Vesenjak, Gorazd Lampe, Dani Kavaš, Peter Andrej in Andraž Polič.
Od takrat je vse drugače.
Rodil se je Kantfest in se začel dreti »Na kant ali v kanto?« In so vsi mislili, mali se zajebava.
Pa se ni!
Zdaj pa imate, iz rodnih Ruš je postal mariborski, ljubljanski, mednaroden, Evropska prestolnica kantavtorstva in zdaj je tu s svojo 14. edicijo. V teh letih ga mečejo hormoni in upira se fotru in mami in gravitaciji, ki bi ga rada potegnila vase. Ampak vztraja. Včasih celo daje občutek, da se razvija (u svakom pogledu).

Kdo se skriva za KantFestom?

Mednarodni festival kantavtorstva KANTFEST INTERNATIONAL – temelji na koprodukciji Cezama – centra za mlade iz Ruš, Kluba kulturnih ustvarjalcev KU-KU, Maribor, kasneje pa so se pridružili in njegovemu razvoju botrovali še CUK Kino Šiška, Ljubljana in Kulturni klub Nomadi, Ljubljana, ki pod producentskim vodstvom Petra Andreja tokrat sodelujejo že v 16. KANTFEST-U INTERNATIONAL 2018.

Producent pod skupno streho festivala uspešno združuje izvajalce, partnerje, sponzorje in sodelovanje Ministrstva za kulturo.

Nagrade

Nagrade, ki smo jih uvedli in jih podeljujemo, ne želijo spodbujati zagrizene tekmovalnosti, ampak je njihov namen na humoren način – kar je razvidno že iz samih imen nagrad (nagrajenci dobijo v dar prave kante za smeti) – spodbujati izbrane avtorje.
Žirija jih je doslej podeljevala trem najzanimivejšim ustvarjalcem festivala.

Glavna nagrada Zlata Kanta (snemanje single plošče) omogoča avtorju, da lažje pride do svojega prvenca.

Druga in tretja nagrada sta Srebrna in Bronasta Kanta (povabilo in nastop na festivalu LOR). Uvedli smo tudi novo nagrado Vox Populi, ki jo podeli občinstvo. Uvedli smo torej glas ljudstva.

Ohranimo spomine

Vsako leto za festivalom ostane CD-kompilacija, ki na ta način arhivira festivalsko dogajanje pa tudi novo slovensko produkcijo. Plošče so namenjene promociji nastopajočim in se doslej niso prodajale.

KANTFEST International | Free Listening on SoundCloud